zoek menu

  • Agile, Scrum, Lean, Continuous Improvement, Kanban, DevOps, …..HELP!

    Is uw organisatie ook bezig met: ‘Hoe kunnen wij ‘Agile’ worden en speelt u een rol in het brede HR veld? Lees dan verder!

    IT loopt vaak voorop, bij het professionaliseren van projectmanagement. De Agile terminologie zal u  inmiddels ook bekend zijn. Echter, wanneer uw organisatie Agile wil worden, zal iedereen mee moeten doen in deze beweging. U als HR professional speelt een belangrijke rol bij deze transitie!

    Als HR professional bent u tenslotte de gesprekspartner voor de business, in de zoektocht naar wat  ‘Agile zijn’ nu eigenlijk betekent en op welke wijze bijvoorbeeld de hiervoor gevraagde competenties ontwikkeld gaan worden.

    Het invoeren van een Agile methode of framework moet niet het (eind)doel zijn

    ‘We gaan Scrum of Lean implementeren’ wordt vaak geroepen, als de ‘silver bullet’ voor geldende problemen.  Het behalen van de bijbehorende certificering met (of zelfs zonder) een training is dan veelal het middel geworden om dit (eind)doel te halen. Gefeliciteerd! Of toch niet?

    Want, dit doel geeft geen antwoord op de fundamentele vraag: “Met welke doelstelling of motivering worden deze Agile methodes ingevoerd?  Of:  “Welk pad gaat uw organisatie  bewandelen om wendbaarder te worden?” Voor elke organisatie is ‘Agile zijn’ namelijk weer anders. Niet geheel verrassend natuurlijk. Soms is dit niet het antwoord op de problematiek, uitdaging of de grote ’Waarom doen wij wat we doen’-vraag binnen uw organisatie.

    Nog een voorbeeld

    Werken met de Scrum methodiek, als een van de bekendste Agile way of working methodieken, lijkt eenvoudig en dat is het ook! Toch wordt de gedragsverandering die bij deze werkwijze hoort, enorm onderschat. Scrum geeft duidelijke kaders voor de uitvoering, maar het zijn toch echt de mensen zelf die verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat. Zelf-organisatie, vertrouwen en de mindset om continue te verbeteren zijn niet vanaf dag één ingeregeld. Vertrouwen in – en interactie met – de teamleden staat centraal bij deze en andere Agile methodes. En om juist deze ankerpunten aan te wakkeren en te stimuleren is vooral toewijding en ondersteuning vanuit de organisatie nodig.

    Wel, waar begint u het gesprek dan als HR business partner? Met welke vragen triggert u gesprekspartners als zij vragen om bijvoorbeeld een certificeringstraject voor Agile, Scrum, Lean, etc..? Hoe gaat u dan goed toegerust het gesprek in? Hoe onderbouwt u uw advies… ?

    Hoe geeft u fundament aan de “Agile Why”….?

    Neem eens contact op met uw sparring partners van APM

    Wij zijn geïnteresseerd in de Why van uw organisatie, kennen het agile-project-change-werkveld vanuit de dagelijkse praktijk en ja, kunnen desgewenst ook invulling geven aan een certificeringstraject via onze Academy. We hebben alle certificeringen in huis: van AgilePM, PRINCE2Agile, Scrum tot Lean en uiteraard ook de competentiegerichte IPMA certificering.  Maar dan wel als gefundeerd middel om te komen tot het hogere doel aan de hand van een integraal ontwikkeltraject.

    Dit alles begint echter met de Why vraag. Bel ons dus gerust om eens vrijblijvend te sparren over de Agile uitdagingen binnen uw organisatie en hoe u als HR gesprekspartner invulling kunt geven aan de Why vraag.

    Evelyne Middleton (team Academy) en Han Rooijakkers (team Agile)

    Lees het hele artikel…4 minuten leestijd

Evelyne Middleton

Als adviseur vertaal ik de ontwikkelvraag van onze opdrachtgevers naar maatwerk interventietrajecten samen met onze excellente trainers en consultants die dagelijks projecten en programma’s vormgeven en veel praktijkervaring hebben: PM4PM. Excelleren in het PM vak begint vooral met meters maken, reflecteren op eigen handelen, het delen van ervaringen en het uitwisselen van de lessons learned. 70-20-10 is een prima uitgangspunt bij de inrichting van leerpaden binnen organisaties. Ontwikkeltrajecten richt ik, in co-creatie in met HR, Learning & Development, de manager Projects, de direct leidinggevende en met de deelnemers om te komen tot een maatwerk traject waarbij iedereen zijn rol pakt op weg naar verdere professionalisering.